Psikoloji ve Hukuk'un Kesişimi

Psikoloji ve Hukuk'un Kesişimi

Adli Psikoloji Nedir?

 Adli psikoloji, psikolojinin ilkelerini ve yöntemlerini kullanarak suçlu, mağdur, şüpheli veya şahit konumundaki kişilerin davranışlarını ve bilişsel, duygusal, algısal durumlarını inceleyen, değerlendiren psikolojinin alt dalıdır. 

Adli Psikoloji Nasıl Ortaya Çıkmıştır? 

19. yüzyılın sonlarına doğru psikologların suçluların davranışlarını ve zihinsel durumlarını incelemeye başlamasıyla adli psikolojinin kökenleri oluşmaya başlamıştır. Psikologlar suçluların neden suç işlediklerini anlama çabalarıyla bu dönemde ön plana çıkmışlardır. Psikolojik bilgilerin hukuk sisteminde de uygulanması amaçlanmıştır. 20.yüzyılın başlarında ise adalet süreçlerine psikolojik bakış açıları da dahil olmuştur. Bu yüzyılın ilerleyen dönemlerinde adli psikologlar, hukuk sisteminde çalışarak mahkeme süreçlerine destek olmuşlardır. Psikologlar zaman içerisinde mahkemelerde daha fazla görev alıp, çeşitli konularda uzman görüşlerini bildirmişlerdir. Savaş dönemi sonrasında psikologlar mahkemelerde çok sık yer almışlardır. Adli psikoloji terim olarak ilk defa 1953 yılında İngiltere’de kullanılmıştır fakat adli psikolojinin ivme kazanması 1970'lerden sonra olmuş, en nihayetinde 2010 yılında adli psikoloji Amerikan Psikoloji Birliği (APA) tarafından resmi uzmanlık branşı olarak kabul edilmiştir. 

Adli Psikolog Kime Denir?

 Adli psikolog, üniversitelerde lisans programı olarak oluşturulan 4 yıllık Psikoloji Bölümü okuyan ve mezun olunca Adli Psikoloji üzerine yüksek lisans yapan kişilere denir. Adli psikoloji üzerine yüksek lisans yapmayan kişiler bu unvanı alamamaktadırlar. Suç inceleme, adli profilleme, tanıklık psikolojisi, yargı öncesi değerlendirme gibi bölümlerde görev yapan adli psikologlar suçluların, mağdurların, şüphelilerin ve tanıkların davranışlarını, zihinsel durumlarını inceleyen uzmanlardır. Aile ve çocuk mahkemelerinde, ceza infaz kurumlarında, adli tıp kurumunda, denetimli serbestlikte, emniyet ve jandarmaların çocuk şube bölümlerinde ve bilirkişi olarak görev almaktadırlar. 

Adli Psikolojinin Konuları 

Adli psikolojinin kapsadığı pek çok konu vardır. Adli profilleme (suç profillemesi), tanıklık psikolojisi, cezaevi psikolojisi, tutukevi psikolojisi, yargı öncesi değerlendirme, infaz sonrası değerlendirme ve rehabilitasyon, aile içi şiddet, çocuk istismarı kapsadığı konulara örnek ana başlıklardandır. 

Adli Psikolojinin Önemi 

Adli psikoloji, adil yargılamaların gerçekleşmesi ve suçlulara uygun cezaların verilmesini sağlamaktadır. Hukuk sistemine psikolojik yöntemlerin dahil edilmesi insan davranışlarının daha iyi anlaşılması ve açıklanmasını sağlamıştır. Suçluların davranışları incelenerek, suçların sebepleri anlaşılmakta ve önlenebilmektedir bu da toplumun güvenliğini arttırmaktadır. Adli psikologlar, mağdurlara destekleyici hizmeteler sağlamaktadırlar. Rehabilitasyon ve yeniden topluma kazandırma ile de suçluların tekrar suç işleme eğilimlerini azaltmaktadırlar.

Gulcin

onal.gulciin.33@gmail.com
İzmir Demokrasi Üniversitesi


Henüz yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?

Bunları da beğenebilirsin.

TEMA AYARLARI