Bir Eylül sabahı, Terapi Delisi Kardelen Çakır ve arkadaşları tarafından, yazmanın ve okumanın iyileştirici gücünü yaymak istemeleriyle kuruldu. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirme hayaliyle yola çıkan ekip, kısa sürede “Terapi Delisi” ismini buldu hemen ardından logosu tasarlandı.
Terapi Delisi’nin hayali; sabah uyanıp markete giden yaşlı bir amcanın, tıpkı her sabah gazete alır gibi Terapi Delisi dergisini alıp okumasıdır. Erişilebilirliğe dair en büyük temennisi budur. Dışarıdan bakıldığında edebiyat, kültür ve sanat içerikleri sunan popüler ve sıradan bir dergi gibi görünse de, yazar kadrosunun psikologlardan veya bu alanda uzmanlaşan kişilerden oluşması sayesinde, okunan her öyküde profesyonel düzeyde bir “iyi hissetme” etkisi yaratılması hedefleniyor. İşte bu yaklaşım, Terapi Delisi’ne Türkiye’nin ilk bibliyoterapi dergisi olma unvanını kazandırıyor.
Türkiye’de bir ilk olmanın getirdiği bazı eksiklikleri; psikolog yazar sayısı ve maddi imkânlar gibi konuları henüz tamamlama aşamasında olan Terapi Delisi, bu süreçte boş durmayıp üretmeye devam ediyor. Dergi, e-dergi formatında ve düzensiz aralıklarla yayın hayatına başladı. Dijital dergide psikoloji tarihinde iz bırakmış önemli isimler ve kuramlar ele alınıyor. Freud, Doğan Cüceloğlu, Jung ve Pavlov’u konu alan sayılar yaklaşık bir yıl içinde yayımlandı.
Bunun yanında 200’den fazla blog yazısı yayınlandı. Blog içerikleri, güncel, araştırmaya dayalı ve gündelik hayatla bağlantılı konularla psikolojiyi herkes için anlaşılır ve ilgi çekici hale getiriyor. Blog platformu, girişimci ruhlu yazarlar için fırsatlar sunacak şekilde yapılandırıldı. Sadece bibliyoterapi değil, farklı temalarda yazılar üretilebilecek geniş bir yazı yelpazesi oluşturuldu. Ayrıca psikolojiye dair güncel haberler hem mail bültenlerinde hem de web sitesinde paylaşılmakta ve alanla ilgili yayınlar yapılmakta.
Terapi Delisi, yayın faaliyetlerinin yanında geniş kitlelere ulaşma hedefiyle Psikolog Beyzanur Yavuz öncülüğünde 2025 yılında PsikoMentor projesini başlattı. Bu proje ile psikoloji öğrencilerine kariyer rehberliği erişilebilir kılınmakta.
Bugün aynı zamanda PsikoSöz, Akademik Seminerler gibi etkinliklerle gönüllü oluşumun sürdürülebilirliği için faaliyetler gerçekleşmekte. Terapi Delisi, yayın organını odağına alarak büyümeye ve “delirmeden” ilerlemeye devam ederken; hem öncü olmanın getirdiği risklerle hem de gönüllü yapısının dinamikleriyle zaman zaman “delirdiler mi acaba?” sorularını akıllara getirebiliyor. Ancak ekip, delirmeden tam gaz ilerlemeyi sürdürüyor.
İmtiyaz Sahibi
Terapi Delisi
Genel Yayın Yönetmeni
Kardelen Çakır
Etik Sorumlusu
Aleyna Zavrak
Kalite Kontrol ve Düzenleme
Mertcan Yılmaz
Proje Asistanı
Zeliha Selimoğlu
PsikoMentor Proje Sorumlusu
Beyzanur Yavuz
Editör
Burcu Türkmen
Son Okuma
Selma İnci
Web ve Teknik Destek
Ayhan Buğdaycı
Yerel Etkinlik Sorumluları
Elifnur Pazarbaşı, Seray Sarıgül, Ecem Yılancı
Baş Yazarlar
Neslihan Zaman, Gülce Keskin, Esmanur Tosun, Nurefşan Sultan Aktürk, Zeynep Akçılgın
e-posta: iletisim@terapidelisi.com