Editör: Aleyna Zavrak
Araştırmalara göre, dünya genelinde her yıl milyarlarca insan psikolojik destek almak için uzmanlara başvuruyor. Örneğin, Amerika’da 2020 yılında yaklaşık 40 milyon yetişkin psikolojik destek aldı (NAMCS, 2020). Bu sayının giderek arttığını tahmin etmek zor değil. Bu kadar çok gereksinimi duyulan bir alanın ortaya çıkışı ise çok eskilere dayanmıyor. 19. yüzyılda gelişmeye başlayan ve tıp biliminin bir dalı olan psikiyatriye karşın psikoloji alanı 20. yüzyıl başlarında bilimsel bir disiplin olarak kabul edildi (Pols & Wu, 2019). Aynı işi yapıyor gibi görünen bu iki alanın aslında ayrıştığı pek çok nokta var.
Psikiyatrist Kimdir?
Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu oldukları için ‘hekim’ unvanına sahiptir ve bu durum onlara ilaç yazma yetkisi verir. Fakülteden mezun olduktan sonra psikiyatri alanında uzmanlık yaparak ‘psikiyatrist’ unvanını kazanırlar. Ruh sağlığı konusunda tedavi verirken tıbbi müdahalelerde de bulunabilirler. Psikoterapi yapma yetkileri bulunan psikiyatristler de ruh sağlığı uzmanları arasındadır.
Psikolog Kimdir?
Psikologlar, dört yıllık psikoloji lisans bölümünü bitirdikten sonra ‘psikolog’ ünvanını kazanırlar. Sosyal, klinik, deneysel, endüstriyel, spor, trafik ve gelişim psikolojisi gibi pek çok alana sahip olan psikoloji bölümünü okurken; bu alanlarla ilgili fikir sahibi olabilecekleri çeşitli bölüm dersleri bulunur. Psikoloji bölümü mezunu olduktan sonra ilgili alanlarda uzmanlık yaparak yetkinliklerini artırırlar. Özellikle klinik psikoloji alanında çalışmak isteyenler, uzmanlaşmak istedikleri ekol çerçevesinde eğitim alıp süpervizyon süreciyle zenginleştirerek psikoterapi uygulayabilirler.
Çalışma Alanları Arasındaki Fark
İki alanın da çalışma alanları ve uyguladıkları ekoller benzerdir. Aradaki farkı daha iyi kavrayabilmek için skala metaforunu kullanabiliriz. Danışanların tanıları ve mevcut psikolojik durumlarının şiddeti değişir. Bu durumu, şu şekilde bir skalaya aktarabiliriz: ilk üç derece sadece psikoterapi desteğiyle tedaviyi yürütecek olanlar ve sonraki iki derece tanısı ve şiddeti daha ağır grupta olanlar. İlk üç düzey için psikoterapi uygulanabilir ve bir psikologla süreci yürütebilirken, diğer iki düzey için farmakolojik destek gereklidir ve psikiyatrik bir değerlendirme elzemdir.
Psikolojik Destekte Doğru Adımı Atmak
Psikolojik bir desteğe neden başvurulur? Pek çok cevabı olabilir bu sorunun. Depresyon, anksiyete, bağımlılık, belki de sadece dinlenme ihtiyacı için. Psikolojik desteğe başvurmadan önce neden başvurduğumuzu sorgulamalıyız. Yukarıda bahsedilen skaladaki yerimize göre başvurduğumuz uzman farklılaşır. Çoğunlukla ilk olarak psikologlara başvurulur ve gerekli durumlarda psikiyatrik değerlendirme için bir psikiyatriste yönlendirilirler. Kısacası, psikologlar psikoterapi yöntemleriyle bireylere destek sunarken, psikiyatristler daha çok ilaç tedavisi ve tıbbi müdahalelerle süreci yönetir. Psikolog ya da psikiyatrist, hangi uzmana başvursanız sizi meslek etiği çerçevesinde doğru yere ulaştıracaktır.
Ruh sağlığı uzmanları bizi dinlemek, bizi anlamak ve kendimizi keşfetme yolunda bize eşlik etmek için vardır. Skalanın hangi ucunda olursak olalım başvurduğumuz uzman bizi yönlendirmek için hazırdır. Ruh sağlığı beden sağlığı kadar önemlidir. Kendinize bu iyiliği yapmaktan çekinmeyin!
Henüz yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?