İnsanlığın hızla ilerleyişi ve insan hayatını kolaylaştıracak araçların aranması ile birlikte ‘teknoloji’ hayatımıza girmiş ve kullanımı giderek yaygınlaşarak günümüzdeki nüfusun %95’inin erişebildiği bir duruma gelmiştir.
İnternetin bu kadar çok kişi tarafından erişilebilir olması, beraberinde farklı kavramlar getirmiştir. Bu kavramlardan sıkça kullanılan ve en önemli olanı sosyal medyadır. Sosyal medya kolay erişilebilmesi, uzak yakın fark etmeksizin istenilen kişiyle rahat ve çabuk iletişim kurulabilmesi, çevrimiçi alışveriş imkânı, güncel haberleri takip etme açısından hızlı bir iletişim ağı olması ve kullanımının çok basit olması sebebiyle tercih edilen sanal bir ortamdır. Kişi, kendini bu platformda istediği gibi tanıtabilir, kendini olduğundan farklı gösterebilir. Bu durum kişiye yeni, çeşitli arkadaşlıklar edinme açısından cazip gelmektedir.
Sosyal medyadaki içerikler genelde; ilgi çekici, merak uyandırıcı ve de görsel keyif veren içeriklerdir. Bu yüzden kişi kendini sosyal medyaya oldukça fazla vakit ayırırken bulabilir bu durum da bağımlılık riskini beraberinde getirebilme ihtimali taşır. Sosyal medyanın haftalık yirmi bir buçuk saatten fazla kullanıldığı durumlarda bağımlılık olarak isimlendirilebilir.
Sosyal medya bağımlılığı; “aşırı kullanım, kullanma isteğini doyuramama, aşırı kullanımdan dolayı aktivitelerin ihmal edilmesi, aşırı kullanımın sosyal ilişkilere zarar vermesi, negatif duygu ve yaşam stresinden bir kaçış aracı olarak kullanma, kullanımı azaltmada ve durdurmada problemler yaşama, kullanım mümkün olmadığı durumlarda gergin ve sinirli olma, kullanım süresi ve miktarına ilişkin yalan söyleme durumu olarak” tanımlanmaktadır.. Bireylerin sürekli sosyal medyada zaman geçirme istekleri günlük yaşantılarında işlev bozukluklarının olmasına ve kendilerine geçirdikleri vakit konusunda yalan söylemelerine yol açmaktadır.
Literatüre göre sosyal medya bağımlılığında en yüksek risk faktörü oluşturan grup ergenlerdir. Ergenlerin doğdukları zamanın teknoloji çağı olması sebebiyle teknolojiyle çok fazla iç içe olması, ergendeki sosyal medya bağımlılık oranının yüksek olmasını açıklayabilir. Ergenlik kişide görülen ruhsal ve fiziksel sürekli değişim durumudur.
Kişi, ergenlik döneminde özerklik ihtiyacını daha fazla önemser hale gelir ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok fazla değişim gösterirken etrafla daha fazla iletişim kurma çabası içerisine girer. Kişinin kendini tanıdığı, arkadaşlık ilişkilerinin daha önemli hale geldiği ve en çok akranları ile iletişim kurmak istedikleri, bir gruba aidiyet hissettikleri dönemdir. Eğer kişi, bu dönemde arkadaşlık ilişkilerini yeterince geliştiremez ve bir gruba ait hissedemezse kendini umutsuzluk, yalnızlık içinde bulur ve bu sebeple eğlence aracı olarak gördüğü daha rahat her yerden arkadaşlıklar kurabildiği sosyal medyada daha fazla vakit geçirirken bulur. Bu da kişinin yaşamdan beklentilerinin düşmesine dolayısıyla kendini sosyal medyada daha fazla vakit geçirirken görmesine neden olur.
Özellikle son zamanların popüler tabiri haline gelen ‘infulencer, youtuber ‘gibi terimler ve gösterilen hayatlarla birlikte, her yaştan insan videolar çekerek artık sadece tüketici kısmında değil üretici koltuğunda da oturmak istiyor ve böylece video üretim yaşı da gittikçe düşüyor. Bu yaş düşümü incelendiğinde ise genel olarak ergenliğin başlama yaşları ile çakıştığı görülüyor. Bunun sebebinin ise yine ergenlik döneminde oluşan kararları daha cesurca alma davranışına dayandığı söylenebilir.
Sosyal medya doğru ve ölçülü kullanılmadığı takdirde kişiyi kendine çeken bir girdaptır. Bir hikâyeden diğerine, son bir video sonra kalkacağım derken, kişi zamanın ne kadar çabuk geçtiğinin farkına bile varamaz. Sosyal medya bağımlılığı tabi ki her yaşta oluşabilecek bir faktörken kişinin kendini değişime en açık hissettiği ve yeni gelişmeleri en çok kabullendiği dönem olan ergenlik döneminde, teknolojiye bağımlı olacak derecede vakit geçirmesi yerine yeni arkadaşlıklar edinmek için sosyal ortamları tercih etmesi ve kendini olduğundan farklı göstermek yerine kendini her yönüyle tanıyarak kabullenmesi ergenlerdeki sosyal medya bağımlılığının azalmasını sağlayacaktır.
Henüz yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?