Kanser: Freud’un Son Günleri

Kanser: Freud’un Son Günleri

Kanser: Freud’un Son Günleri

1923 yılında çene kanseri teşhisi konulan Freud, doktorlarca bu hastalığın temel nedeninin aşırı puro içmesi olduğu düşünülmüştü. O dönemde puro oldukça pahalı olduğu için bu hastalığa "Zengin Kanseri" deniyordu. (Breger, 2016)Sağ üst çene kemiğindeki kanserin tekrarlaması nedeniyle Freud, 33 kez ameliyat olmak zorunda kaldı, ancak ilginç bir şekilde, doktorların puroyu bırakması gerektiğini söylemesine rağmen Freud, bu alışkanlığını sürdürdü. Psikanaliz dünya genelinde kabul görmeye devam etse de Freud'un yaşlanması ve hastalığı, hayatını zorlu bir döneme soktu. 

Bu dönemde Avusturya'nın Yahudi nüfusu büyük bir endişe ve belirsizlik içindeyken, Freud ailesi görece daha iyi bir durumdaydı. Freud, günde beş hasta ile çalışarak ve kitaplardan aldığı telif ücretleriyle ailenin maddi ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. Bu durum, ailenin maddi olarak rahat bir yaşam sürmesini sağlıyordu. Bu sebeplerle, Freud, Naziler Viyana'yı işgal edene kadar şehri terk etmedi. 1938'de, Avusturya'da yaşanan siyasi değişikliklerle ‘Anti-Semitizm’ yaygınlaştı. Şansölyenin Hitler'in baskısıyla görevden alınması ve ardından gelen Nazi yönetimi, Yahudilere karşı saldırıların artmasına neden oldu. Yahudilere ait yerleşim birimleri, sinagoglar ve mağazalar yağmalanırken, sokaklarda Yahudi kadınlar ve erkekler hedef alınarak şiddete maruz kaldılar. (Breger, 2016)

Formun Üstü

Freud, önce Paris'e sonra da İngiltere'ye, en sonunda ise Londra'ya yerleşti. Hem Paris'te hem de yeni evinde büyük bir ilgi ve merakla karşılandı. Avrupa'da Nazi faşizmi hızla yayılırken, Freud'un çene kanseri de ilerlemekteydi. Acıyı hafifletmek için çeşitli ilaçlar kullansada uykuları bozuldu ve giderek zayıfladı. Son dönemlerinde doktoru olanShur'la anlaştığı gibi morfin enjekte edilerek komaya alındı ve 23 Eylül 1939'da Freud hayata gözlerini yumdu. (Breger,2016)

Martha ise, eşinin ölümünden sonra günlerini ve gecelerini odasında geçirdi. Mina bile odasından çıkmadı, halsizdi ve hasta hissediyordu. Martha, Ludwig Binswager'a, "Hayatım şimdi tüm anlamını ve içeriğini kaybetti" diye yazdı. 90 yaşında, canından çok sevdiği kızı Sofia'yı arayarak vefat etti.

Kaynakça

Breger, L. (2016). Freud Görüntünün Ortasındaki Karanlık, 5. Baskı, (A. Biçen, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Doksat, M.K., Önen, B. (2004). Sigmund Freud. Yeni Symposium, 60–71.

Koska, E., & Öztornacı, B. (2020). Sigmund Freud: Eleştirel Bir Biyografi Denemesi. Madde, Diyalektik ve Toplum3(3), 177-184.

Uzm. Dr. Hatice AKOVA. (t.y.). Psikanalizin Babası Freudhttps://haticeakova.com/psikanalizin-babasi-freud.htm

Beyza

bbeyzanrtk@gmail.com
Psikolog


Henüz yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?

Bunları da beğenebilirsin.

TEMA AYARLARI