Editör: Zeliha Selimoğlu
2021 yılında yapılan ‘The Infinite Dial’ araştırmasına göre haftada ortalama 80 milyon insan podcast yayını dinlemektedir. Bu oran gün oldukça yüksek ve geçtikçe de artmaktadır.
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle beraber insan birçok noktada avantajlı konuma gelmiştir. Eskiden geleneksel yöntemler ile daha zor ulaşılan bilgiye şimdilerde çok daha kolay ulaşılması en temel örneklerdendir. Yazının tarihsel süreçteki gelişimi anlatmakla bitmez. Çağ açıp çağ kapatan bu keşif, teknolojinin hayatımıza girmesi ile aynı devrimi oluşturdu diyebiliriz.
Öğrenmek eski zamanlarda çok emek isteyen, ulaşılması zor bir süreçti. Taşlar üzerine alınan kayıtların kâğıda geçmesi, kâğıda yazılan kayıtların kara kutuya geçiş süreci…
Şimdinin dünyası ile çok uzağa gitmemek gerekir. Yirmi yıl öncesine gidildiğinde bilginin toplandığı alan kütüphaneler iken günümüzde ekrana gizlenmiş bir ağ sistemidir.
Bilginin kolay ulaşılması ile teknolojiden faydalanabilmek de kolaylaşmıştır. Örneğin; radyonun yerini evrimleşmiş ve gelişmiş haline podcast yayınları almış iken yazının kitaplardan çıkıp okumanın sadece görme işlevi ile değil istediğimiz seste istediğimiz kitaba ulaşabildiğimiz sesli kitapların yerini alması.
Podcast kavramı global teknoloji şirketi olan Apple’ın ‘audioblogs‘ yani sesli blog tanımlamasından türemiştir. Apple, özel müzik uygulaması olan iTunes‘a yüklenebilen ortalama 20-45 dakikalık süre ile süre kısıtlaması olmadan kullanılabilen bir uygulama özelliği sunmuştur. İnsanların sadece müzik dinleyebildiği bir uygulamada daha uzun süreli ve kullanıcı kontrolünde olabilen bir yayın veya iletişim yöntemi.
Peki sesli okuma ve podcast insanın hangi ihtiyacını karşılamıştır?
Bilgiye kolay ulaşabilme birçok noktada fayda sağlayan aynı oranda eleştiri alan bir durumdur. Kimisi bilgi ulaşılabilir olmalı derken kimisi bilgi emek ve çaba göstermelidir böylece bilginin kalıcılığı artış gösterebilir diyebilir. Bu yazımızda Podcast yayınları ve sesli okumanın faydaları üzerine durulmuştur.
Podcast yayınları ile geçmişin radyoculuğundan öteye geçilmiş, dinleyici ve üreticinin birçok alanda fayda alması esas alınmıştır. Bir tarafta sahip olduğu bilgiyi karşıya iletmek isteyen üretici diğer tarafta ise kısa zamanda yeni şeyler öğrenip zamanı keyifli bir şekilde geçirmek isteyen dinleyici…
İşte podcast tam olarak bunu sağlamıştır. Konuşan ve dinleyici arasındaki mesafeyi kısaltarak bir ekran uzağındaki insan ile aynı paydada birleşip bilgi aktarımı ile keyiflendirmek.
2000’li yıllarda hayatımıza giren ve son yıllarda daha da popülerleşen podcast dünyası sanattan tarihe, siyasetten futbola, eğitimden insan ilişkilerine dair daha birçok konuda insanları bir araya getiren bir uygulama. Taşınabilir olması, kolay ulaşılabilir olması, evde okulda arabada yolda her an açılıp dinlenebilmesi, istediğin zaman durdurabilme ve indirebilme özellikleri ile hayatı kolaylaştıran ve keyif veren bir iletişim aracıdır.
Okula giderken, işten dönerken, yemek yaparken, resim çizerken, bir konuya dair bilgi almak istediğinde, rutin bir işi sürdürürken kullanabilecek bir uygulama sistemidir.
Sesli kitap nedir?
Kitap okumanın, yeni şeyler öğrenmenin insan zihnine faydaları anlatmakla bitmez.
Teknolojinin gelişmesi ile yazının hayatımızdaki yeri ve önemi daha da kuvvetlenmiştir. Yazı aslında bilgidir, kayıttır, büyüklerimiz ‘Söz uçar yazı kalır.’ derken soyut bir kavram olan sözün esasında değişip geliştiğini ve unutabildiğini anlatır. Yazılı kayıt ile kâğıdın kalemin hayatımıza girmesi de bu yüzdendir. Çocuk ilkokula başladığında öğretilen ilk şey alfabedir. Okumayı öğrendikçe hayal gücümüz gelişir. Bilişsel olarak gelişim gösteririz.
Kitap okumak, makale, roman şiir, öykü, gazete, deneme…
Sanatın, bilimin ve insanın ortak noktasıdır yazı ve okumak.
Yazdıkça bilgi aktarımı gelişir. Bilgi geliştikçe zihinde yeni bir form kazanır. Yorumlanış biçimi algılama anlama bütün bu süreçler her insanda farklılaşır. Bunlar bir araya geldiğinde ise çeşitlilik ortaya çıkar.
Örneğin; size kırmızı bir araba hayal edin dediğimde hayal dünyanız onu şekillendirir. Modeli, şekli, hızı, iç tasarımı, konumu gibi özellikleri ile bütün bunlar her birimizde farklılaşır.
İşte okumanın sağladığı faydalardan sadece biri.
Gelişen teknoloji ile okumanın hayatımızdaki yeri de değişti. Bir kitabı alıp okumak zaman mekân gerektiren bir aktiviteydi. Günümüzde ise bu durumda biraz kolaylaştı diyebiliriz. Kitapların okunmuş sesli formlarda hayatımıza girmesi ile uzun bir yolculukta uyumadan önce, merak ettiğimiz kitabı bir uygulama kolaylığı ile dinleyebiliriz. Bizim gibi dinleyiciler ile bir araya gelip konuşabiliriz.
Sesli kitap ile yüzlerce hatta binlerce kitaba bir uygulama ile dilediğimiz zamanda ulaşabilmek kitabın aslında zihinde sürdürülebilen yeni bir form kazanmasını sağlamıştır. Sevdiğimiz bir kitaptaki anlam veremediğimiz bir duygununun bir ses ile hissettirdikleri…
KAYNAKÇA
- Kaynar, A. (2021). Podcast Dinleme Alışkanlıkları Üzerine Bir İnceleme. Yeni Medya, (10), 43-62.
Henüz yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?