Psikoloji Öğrencilerine Kitap Tavsiyeleri

Psikoloji Öğrencilerine Kitap Tavsiyeleri

Psikoloji Öğrencilerine Kitap Tavsiyeleri

1)     Var mısın

2)     Psiko 101

3)     İyi hissetmek

4)     Seninle başlamadı

5)     Duygusal zekâ EQ neden IQ’dan daha önemlidir

 

Var mısın?

Var mısın kitabı insanın kendi kişisel farkındalığını arttıran bir kitap olmakla beraber sadece Doğan Cüceloğluna ait denilmesi doğru olmayabilir. Kitap Deniz Bayramoğlu tarafından sorulan sorulara cevap veren Doğan Cüceloğlu arasındaki konuşmalardan ibarettir. Doğru soru sorulduğu takdirde cevabın kalitesi de aynı oranda yükselir. Buna karşın ‘yanlış sorunun doğru cevabı olmaz’ yargısı da halk arasında yaygın olarak bilinir.

‘Güçlü bir yaşam için öneriler’ başlığı altında çıkan var mısın kitabı kişinin kendini keşfetme sürecine yardımcı olabilir. Öneriler içerisinde kendi kişisel hayatından kesitler de sunan Cüceloğlu’nun aynı zamanda psikoloji üzerine 40+dan fazla bilimsel makale yayınladığına da dikkat çekilmesi gerekir. Yaptığı çalışmalar ve psikolojiye olan katkısıyla Türkiye’de edebiyen anılmaya devam edecektir.

İlk bölümün başlangıcı ‘birey, yaşamının anlamını ancak bir ekip içinde sorumluluk alarak bulur’ cümlesiyle başlar. Kişinin içinde bulunduğu ekipte gönüllü olarak çalışması gerekmektedir. İş yapılmasına rağmen ücret elde etmeden yani gönüllü olarak bir ekip içerisinde kalmak; kişinin neyi sevip sevmediğini deneyerek bulmasına da yardımcı olur. Karşılıksız çalışan, sadece sevdiği ve becerisi olduğu yerde durabilir. Dolayısıyla ekip kişiye kişiliğini verebilir.

Kitap içerisinde ek olarak bolca kitap, müzik ve film önerileri de verilmektedir.

Kişinin kendi farkındalığını arttırdığı süreç içinde yardımcı kitap olduğu için önerilmektedir.

 

Psiko 101

Paul Kleinman tarafından yazılan Psiko 101’in psikoloji üzerine hap bir kitaptır. Psikolojiye ait temel olarak bilinmesi gereken konuları kısa kısa açıklayıp psikolojik terimlere de yer verilmiştir. Psikoloji kelimesini kökü olan psiko’dan başlayarak kaçış kuramına uzanan hap bilgili bir kitaptır. Psiko 101 okunurken iki duruma dikkat edilmesi gerekmektedir:

1)     Tek seferde bitirmemek: kitap içinde kısa kısa açıklayarak birçok konuya değinildiği için birden okumak, unutulmasına yol açabilir. Verimlilik açısından kitabı sindirerek zamanla okunması daha fayda sağlar.

2)     Aşağıda da görüldüğü üzere geri dönüp bakıldığında şemalaştırılmış hali kısa sürede hatırlanmasına ve uzun sürede de hafızaya yerleşmesine yol açacaktır.

Psikolojiyi kabataslak bilinmesi açısından önerilmektedir

 

 İyi hissetmek

Psikonet yayınlarından çıkan iyi hissetmek kitabının yazarı Dr. David D. Burns’tur. 1980 yılında yayınlanmasına karşın günümüzde geçerliliği ve popülerliği devam etmektedir. İyi hissetmek, Okuma Terapisi yani bibliyoterapidir. Psikolojik bozuklukların ilaç kullanılmamasına rağmen nasıl iyileşebileceğini gözler önüne seren bu kitapla birlikte okumanın her şeyden üstün olduğunu tekrar vurgulayabiliriz. Bilindiği üzere Kuranı Kerim ‘Oku’ kelimesiyle başlar. İnsanın iyileşmesi, iyi hissetmesi de Okuyarak gerçekleşir. İyi hissetmek kitabı teori, araştırma, bilimsel ve öyküler dahil olmak üzere birçok açıdan ele alınan Okuma Terapisidir.

Kitap okumanın psikolojideki öneminin fark edilmesini sağladığı için önerilmektedir

 

Seninle başlamadı

Mark Wolynn tarafından kaleme alınan Seninle Başlamadı içeriği bakımından kalıtsal aile travmalarına odaklanmaktadır. Kişinin hiç tanımadığı atasının bile yaşadığı travmanın etkisinin nasıl nesiller boyu aktarıldığını konu edinir. Kitap zeytin ağacı dizisiyle bağdaştırıldığı için popüleritesi Türkiye’de fazlaca artış sağlamıştır. Nitekim kitap içerisinde ufak terapi detaylarının olması açısından psikolojiye sıfırdan başlayacak herhangi biri tarafından okunması tetikleyici olabilir. Psikoloji bilgisi olmayan ya da bir terapistle görüşme sağlamayan kişilerin Seninle Başlamadı kitabını okumasını öneri olarak sunmamakla beraber sadece psikoloji örgencilerine aile travmalarına bakış açısını genişletmesi açısından önerilmektedir.

 

Duygusal zekâ EQ neden IQ’dan daha önemlidir?

Duyguları yönetebilmenin gücünün IQ dan daha önemli olduğunu gerek bilimsel gerekse gerçek yaşamdan hikayeler içeren bir eserdir. Duygusal Zekâ (EQ) sayesinde IQ geliştirilebileceğini fakat IQ sayesinde EQ nün geliştirilmesinin imkânsız olabileceğini dolayısıyla EQ nün IQ dan daha önemli olduğunu anlatmaktadır.

Ruh bilimi diye geçen Psikoloji bölümü temelde duygular üzerine kurulmuştur. Kısacası Daniel Goleman tarafından yazılan EQ neden IQ dan daha önemlidir kitabı duygu ve duygusal zekanın etraflıca incelediği için önerilmektedir. 

Kardelen

kardelen@terapidelisi.com
Genel Yayın Yönetmeni


Henüz yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?

Bunları da beğenebilirsin.

TEMA AYARLARI