Okunmayı Bekleyen Psikoloji Kitapları

Okunmayı Bekleyen Psikoloji Kitapları

Merhaba sevgili okuyucular. Bu yazımda sizlere okumaktan çok keyif aldığım birkaç psikoloji kitabını özetleyerek anlatacağım. İlk olarak yazarlık mesleğinin yanında psikiyatri kliniğinin rehabilitasyon bölümünde hastalara destek veren ve en çok okunan psikolojik gerilim yazarlarından biri olan Wulf Dorn’un ilk yazdığı roman olan ‘Psikiyatrist’ romanı ile başlayalım. Psikiyatrist olduğunuzu düşünün, şiddet mağduru bir hastanız ‘Kara Adam’ tarafından takip edildiğini ve izlendiğini söylüyor. Ona yardım edebilmek ve geçmişinin perdelerinin aralayabilmek en büyük gayelerinizden biri haline gelmişken hastanızın birden gizemli bir şekilde ortadan kaybolduğunu düşünün. Size sizden başka kimse inanmıyor olsaydı ne yapardınız? Ellen Roth tam da bu durumu yaşaması üzerine olayın derinine inmeyi tercih ediyor böylece kendini oldukça karmaşık bir labirentte bulurken, hastasıyla kendi geçmişinin benzerliğiyle beraber kendi geçmişiyle de yüzleşmek zorunda kalır. Artık geçmişi onun için yapboz parçalarıdır ve bunları birleştirirken kimseye güvenemediği bir durumdadır. Aynı süreçte ise erkek arkadaşının yurtdışına çıkmasıyla ve ona hiçbir şekilde ulaşamamasıyla kendini iyice yalnız hisseden Roth, aynı zamanda erkek arkadaşını da aramak zorunda kalmıştır. Kendini kapana kısılmış hisseden psikiyatristin gizemi çözmekten başka çaresi kalmamıştır. 

‘İnsan zihni öyle bir yerdir ki kendini korumak için en karanlık sırlarımızı bile bir şekilde örter.’ Yazar bu romanında okuyucuya oldukça gerilimli anlar yaşatırken kendi geçmişinizi bile gözden geçirerek kendinizi sorgulamanıza sebep olacaktır. Yine aynı yazardan devam ederek sizlere ‘Fobi’ kitabını da anlatacağım. Bu kitabı da sizin bakış açınızla anlatarak kitaptaki olayı içselleştirmenizi istiyorum. Kocanız sürekli seyahate giden bir iş adamı, her zamanki gibi iş gezisinden geç saatte sessizce arabayı garaja park ediyor anahtarlığı sessizce her zamanki yerine koyarak mutfakta dolaptan bir şeyler alıyor. Eşinizin sessiz olması çabasına rağmen onu duyup kalkıyor ve eşinizi karşılamak için aşağı iniyorsunuz fakat size gülümseyen yüzü yara içinde olan o adam eşiniz değil. Kıyafetler aynı, konuşma şekli aynı hatta geçen sene eşinizle gittiğiniz restoranda en sevdiğiniz yemeği biliyor ama siz o adamın eşiniz olmadığını biliyorsunuz ve bunu fark ettirmemek zorundasınız çünkü yukarıda uyuyan altı yaşındaki çocuğunuzu korumalısınız. İşte roman tam olarak bu gece bu olayla başlıyor. Eşini bulmaya çalışan Sarah aynı zamanda eşi gibi davranan adama karşı sabırlı olmak zorundadır. Çünkü kendisinin ve çocuğunun hayatını da korumak zorundayken kocası hakkındaki çarpıcı gerçekleri öğrenmek onu daha da yıkan şey olacaktır. Elinizden bırakamayacağınız tek solukta okuyacağınız bu roman kendinizin bu hikâyeyi gerçekten yaşıyormuş gibi hissetmenize neden olacaktır. Bu romanlar size önerebileceğim psikolojik gerilim yönünden benim okuduğum kitaplar arasından en beğendiğim kitaplardandı.

 Bunun yanında psikolojinin temelini oluşturan ve alana çok büyük katkılar sağlayan DR. Roger R. Hock’un kaleme alarak derlediği 40 önemli deney ve çalışmayı ele alan ‘Psikolojiyi Değiştiren 40 Çalışma’ adlı kitabı anlatmadan yazımı bitiremeyeceğim, benim de çok değerli bir hocamın tavsiyesi üzerine okuduğum bu kitabı sizlere de büyük hevesle anlattığımı bilmenizi isterim. Kitap, psikoloji tarihi için çok önemli olan 40 çalışmayı bize kronolojik bir sırayla sunar. Anlatılan her bir çalışma insan zihninin derinliklerine bir yol açar ve okuyucuya bu süreçleri yorumlama fırsatı verir. Aktarılan her çalışma insan davranışlarını anlama konusunda, karmaşık insan doğası hakkında yeni bakış açıları sunacaktır. Kitaptaki her çalışma anlatılırken bu çalışmaların psikoloji alanına olan etkileri ve sonrasında nasıl gelişerek dönüştüğünü sade ve akıcı bir dille anlatır. Bu kitap Psikoloji alanına ilgi duyan ve psikolojinin şimdiki ekollerinin nasıl oluştuğunu merak edenler için çok önemli bir kaynaktır. Ben bu yazıyı çok keyif alarak ve sizlerde merak uyandırarak kitapların ilginizi çekmesi amacıyla yazdım, umarım sizlere de okurken bu duyguyu geçirebilmişimdir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere iyi okumalar dilerim.

Elif

sayisizelif@gmail.com
Pamukkale Üniversitesi


Henüz yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?

Bunları da beğenebilirsin.

TEMA AYARLARI